[vissza]

Újjászületõ Halottkémek

Hihetetlen, de igaz: tavaly volt pontosan húsz éve annak, hogy útjára indult a Vágtázó Halottkémek. Hála Istennek, Bródy Jánossal és hasonszõrû cimboráival ellentétben a kultikus hírnévnek örvendõ VHK tagjai nem ünnepléssel, hanem munkával töltötték az 1995-ös esztendõt: a Sziget tán legkiemelkedõbb koncertje az õ nevükhöz fûzõdött. Azóta mintha kicsit nagyobb csend venné körül a VHK-t. Grandpierre Attilát faggattuk.


- Elég régóta esedékes volna már az új stúdiólemezetek, hiszen az utolsó 1992-ben jelent meg.

- A Semmi kapuin dörömbölve már 1990-91-ben készen volt, ez azt jelenti, hogy már hat éve készülünk az új anyagra. Most már nemcsak egy új lemez megjelenése, hanem egy újjászületés az, ami esedékes. ez a sok halasztás áldozatot jelentett. És az áldozat megköveteli a méltó választ. El tudod képzelni, hogy ha minden próbánkon születik egy továbbvitelre érdemes megmozdulás, és hetente próbálunk, hogy mostanra milyen tömérdek anyag gyûlt össze.

- Ez a túltermelés a felvételnél nem jelent gondot?

- Ha egyszerûen csak minden arra érdemes anyagot fel akarnánk venni, hónapokig tartana, amíg utolérnénk magunkat. de a most következõ lemez felvétele nem mennyiségi kérdés.

- Igaz, hogy a felvételkor bizonyos, a hangszerparkban korábban nem található, már-már elfeledett népi hangszereket is be fogtok vetni?

- De még mennyire hogy igaz! Nagyszabású tervek vannak. A VHK még sohasem kísérletezett olyan intenzíven, mint most. Valószínûleg olyan lesz a lemez, mint az elsõ, abból a szempontból, hogy annyira régen voltunk már stúdióban. A várakozás, az intenzív élményéhség, a bizonyításvágy és a puszta kielégítetlenség olyan méreteket öltött, ami megköveteli a magáét. Újjászületést követel, a legelsõ vágy teljes pompájában kibomlását. Éppen ezért most többek között olyan rendkívüli hangzásokon dolgozunk, amelyek lényegében és radikálisan kitágítják az érzésbõl, intuícióból születõ együttzenélés kereteit. Olyan hangzásokon, amelyek alkalmasak a hallgatóság tudati és mélytudati erõtereinek felerõsítésére és továbbítására, érezhetõvé, tapinthatóvá tételére. Ilyen hangzásvilágban minden kis zaj, zörej, szusz, minden hangszín sokkal teljesebb fényt és hangsúlyt kap. Közös zenei-tudati erõteret építünk ki egymás között, amibe mindenki beletartozik, aki hallja a zenét.

- Tavaly a Szigeten csúcsformában voltatok. Készültök-e valami különleges produkcióval az idén?

- Igen. Tavaly ugyanis Bolinak születésnapja volt, és többek között ezért is ugrott csukafejest az üstdobokon át a földbe. Az idén is ezidõtájt lesz a szülinapja. Mindezt megdobja, hogy a Szigeten lesz egy pár ember... ráadásul újjászületésnapokat is tartunk ... fel leszünk villanyozva, annyi szent... a többi a helyszínen dõl, borul majd (f)el.

- Érintik-e új terveitek a VHK felállását?

- Természetesen mindent érintenek. Alapvetõ változást akarunk. A VHK kísérleti szekcióként is fellép. Elsõ ilyen koncertünket "Széltekervények és álomkutak" címmel nemrég tartottuk meg a Merlin Színházban. Ezen a kísérleti koncerten Lõrinszky Attila a bõgõ mellett fúvós hangszereken is megnyilvánult, Korona Levente a basszusgitár mellett kongázott, Ipacs a dobolás közben énekelt, én pedig az ének mellett akusztikus gitáron is kibontakoztam. A koncertrõl "Álomerõ" címmel megjelent beszámoló szerint a VHK ezen magmatikus koncertjében ismét a barbár és kozmikus erõ, a bátrabb instrumentális improvizáció, a jelen idejû színpadi koncentráció határozza meg és emeli az éteri magasba a koncert zenei világát, az életbe visszaköltözõ kozmikus energiát. Szeretnénk sok zenészt bevonni ezekbe a kísérleteinkbe, a kortárs zenészektõl a népzenészekig. Emellett az elektronikus, két szólógitár-basszusgitár-dobok-vokálok felállást is megújítjuk, zenei hangzásvilágban, a szabadabb zenei módszerek és eljárások életre hívásával, új koncepciókkal. Úgy tûnik, hogy végre megtaláltuk másik igazi szólógitárosunkat is, Novák Tamás személyében.

- Három lemezeteket is kiadta Amerikában a Dead Kennedys lemezkiadója, a világhírû Alternative Tentacles. Lesz-e folytatása az együttmûködésnek?

- Nemrég jártam San Franciscóban, és végre személyesen találkoztam Jello Biafrával, a Kennedys egykori fõnökével. Jello jelezte, hogy mindenképpen érdekli az új lemez, és szeretné megjelentetni azt is, ha egy mód van rá. Ha elkészül a mesterszalag, elküldjük neki is.

- Csillagász vagy, van-e valami kapcsolat a VHK és a foglalkozásod között?

- A VHK lényeges segítséget jelentett abban, hogy hogyan is álljak a csillagászathoz. Bár errõl voltak elképzeléseim, de ezek az elképzelések sokáig csak elképzelések maradtak. A VHK-ban nemcsak én hozom a zenét, hanem együtt is képesek vagyunk zenét teremteni, sokszor teljesen spontán kitörésekben, amelyek ugyanakkor tökéletesen összehangoltak egymással, jobban, mintha akármeddig gyakoroltuk volna. Ezek az igazi életlökések egy nagyobb erõvel töltik meg az embert. Amikor a VHK nevû elképze lés megvalósult, és amikor nap mint nap újra tapasztaltam, hogy még oly merésznek tûnõ elképzeléseim is a legteljesebben valóságosak, ráadásul ezek a végsõ szinten egy egységes szellemi élettevékenység kifejezõdései, ez kisugárzott a munkámra is. Komolyabban vettem végsõ elképzeléseimet, és elkezdtem kialakítani egy olyan csillagászat alapjait, amely az élet és az egységes szellemi tevékenység által teremtett világ megismerésére is alkalmas. Ha a valóság a végsõ szinten fantasztikus, akkor ennek a mindennapi életben is meg kell nyilvánulnia. És ha a mindennapi élet fantasztikus, annak a végsõ szinten is érvényesnek kell lennie. Mára elkészültek a Közös Tudatmezõ elméletében értelmezett csillagászat elsõ tanulmányai. Ezek materialista szemmel is korrekt szakmai tanulmányok, de következtetései az eddigieknél messzebbre vezetnek.

- Nemrégiben megjelent a világ legrendkívülibb, legkülönlegesebb zenekarairól egy könyv Amerikában, és ebben a VHK is elõkelõ helyen szerepel. Melyik zenekarral lépnétek fel a legszívesebben?

- Most kapásból a Godz zenekar ugrik a fejembe, de õk már jó pár éve nem zenélnek... Azt hiszem, egy forró-hideg-forró zuhany kombinációban lehetne kiugrasztani az elméket a bokorból... például olyan konceptzenekarokkal, mint a Neurosis és a Sonic Youth, nagyobb szabású eseményeket tudnánk elõidézni.

(Lévay Tamás)