[vissza]

Emeletes mesehajó a sejtelmek tengerén

Megjelent: Népszava, 2000 június 26. - Bársony Éva

A Vágtázó Halottkémek énekese öt év alatt írt verseit adja közre

Grandpierre Attila, a Vágtázó Halottkémek sámán-énekese, mágikus erejű dalok szerzője és egyben csillagász-kandidátus ismét verseskötettel jelentkezett. Az 'Emeletes mesehajó" címmel megjelent könyvben a VHK-albumokról ismert szövegek és új versek, novellák olvashatók. A szerzővel beszélgettünk.

- Mit jelent kötetének címe: Emeletes mesehajó?

-Az emeletes mesehajó a Világegyetem belső lényegére utal, a világelmére, az ég több szintjét benépesítő csodákra: a lét, az élet, a tudat és az öntudat emeleteire. És utal belső világunkra, ahol a gondolat és az érzések űrhajósok a sejtések óceánja fölött. Bennem semmi más nem munkál, mint a kíváncsiság, hogy milyen lehet igazi valójában az élet, a világ, ha látásunkat a Természet, a Világegyetem megismerésére és megértésére irányítjuk. Azt írtam a cím alá: Elmeutazás a csillagerőhöz. Ahhoz az erőhöz, amelytől a legtöbb ősnép eredeztette magát, a Kozmoszhoz. A mai civilizáció azonban megtagadta múltját, szülő tényezőit, amikor a Természet leigázását tűzte ki legfőbb célul. Ettől a "világtalanságtól" csak szellemiségünk megnyitása menthet meg minket, ha megszerezzük életünk és sorsunk átfogó látását.

-Miért tartotta fontosnak, hogy Felhívót írjon a kötet elé?

-Az egész kötet felhívás, hogy figyeljünk oda életünkre, keressük meg életünk igazi akaratát. Az élet igazsága több, mint a művészi igazság: emberibb, teljesebb, és igazabb. Ezek meglátásához mindannyian eljuthatunk, ha elkezdjük legmélyebb sejtéseink értelmét megkeresni. Éppen ezért gondolatnaplót vezetek, lejegyzem, ami bennem motoszkál, ilyenkor figyelmem kitágul, és új világok törnek elő. Figyelek, figyelek, és egyszer csak érzem, hogy egy mélyebb, meglepő értelem kezd összeállni hangulataimból, belső sugallataimból. Így született, szinte magától állt össze az "Emeletes mesehajó", amiben a csillagok üzenete bontakozott ki előttem. Úgy, ahogy az minden emberhez szól, és szava fel is szólít, hogy teljesítsük ki azt az életünket, amire születtünk, éljünk a mindannyiunkban élő természeti erővel, élesszük fel a figyelem csodaerejével belső sugallataink értelmét. Ezekkel üzen nekünk a Természet.

-A kötet verseinek hangulata gyakran felidézi a Vágtázó Halottkémek koncertjeinek kozmikus-ráolvasó-mágikus hangulatát. Énekesként mikor találkozik a közönséggel?

-A nyár fesztiválok jegyében telik. Egerben etno-folk zenei napokon, Abdán nemzetközi punk fesztiválon, Mezőtúron alternatív zenekarokkal, Grazban európai találkozón lép fel a Vágtázó Halottkémek, de ott leszünk az egyetemisták és főiskolások országos találkozóján (EFOTT), a Tokaj-Hegyaljai jótékonysági rendezvényen, a hajdúböszörményi KOTTA fesztiválon és ismét játszunk majd a Diákszigeten. A nyár jól indult: Amerikában nemrég kiadták "Naptánc" című lemezünket, amit Nyugat-Európában is forgalmaznak.